<-- 16A. Drukbezette kleuter (blokkade: Geke)

Verschil in agressie?

Het kind als instrument

De dames deinsden er niet voor terug om hulptroepen in te schakelen.Toen Zwartzaaddonor na weer een half jaar op bezoek kwam, trof hij in de huiskamer opnieuw Drie niet aan. Wat was er nu weer aan de hand? De of vorige keer hadden de dames het meisje Madjan in stelling gebracht. Dat was ingenieus, want daardoor werd zijn contact met Drie fantastisch geblokkeerd. Thans hadden ze een meisje ingehuurd dat - te oordelen aan haar luide stem - later stadionomroepster wilde worden.

De dames hadden het nu zo georganiseerd, dat er een - voor hem - wildvreemd meisje over de vloer was. Deze Geke was uitgenodigd om te spelen met Drie. Heel handig als je weet dat haar vader komt. Hoe dat uitpakte: Drie speelde in haar eentje op haar kamer en Geke zat in de woonkamer met ingehouden adem te wachten tot die vreemde meneer plaats zou nemen. Op zich al een vreemde situatie. Veel keuze was er niet, dus Zwartzaaddonor ging naast het blonde meisje op de bank zitten.

Geke

Het was een eveneens vier à vijf-jarig oud meisje. Samen met een alleenstaande moeder; vader op de loop achter een jonger model aan. Dus ze had geen vaderervaring. Vanuit die achtergrond testte zij losse mannen op vaderwaardigheid. Zo werd Zwartzaaddonor volledig in beslag genomen tot Drie eindelijk naar beneden kwam. Zijn dochter stelde meteen vast, dat de bezoeker het veel te druk had met Geke om zich met haar bezig te houden.

Ze zei daarom eventjes koeltjes "dag", waarna zij zich achter de traditionele barrière terugtrok: de lange tafel. Net als vorige malen ging zij daar wat zitten doedelen. Moeder Een reikte haar een bonte verzameling kleurpotloden aan en zorgde dat Drie haar creatieve actie geen moment onderbrak om contact met haar vader te leggen. Ondertussen ging Twee druk in de weer met koffiezetten. Die bemoeide zich nooit ergens mee.

Zie "hint als een heipaal" op de vorige bladzijde, alsmede koddig koffiegeleuter.

Surrogaat

Zwartzaaddonor kon het niet over zijn hart kon verkrijgen om zich bruusk van Geke los te rukken. Hij wilde graag naar Drie, maar werd gegijzeld door Geke. Hij zou ongetwijfeld het kind voor het hoofd stoten als hij zich resoluut op Drie richtte. Geke ratelde aan een stuk door en bedolf Zwartzaaddonor onder speeltjes en boeken die moesten worden voorgelezen. De dames Een en Twee bekeken het allemaal geamuseerd en konden nauwelijks hun leedvermaak onderdrukken. Dit was een fantastische zet: je nodigt Zwartzaaddonor uit, je wilt eigenlijk niet dat hij contact met zijn dochter heeft en dus… laat je hem gijzelen door een kind, dat hij niet wil kwetsen door zich van haar los te rukken.

Perverse opzet

Los nog van de perverse opzet, geeft deze aanpak met Geke goed aan dat de dames wisten hoe Zwartzaaddonor in elkaar stak. Zij waren ervan overtuigd, dat hij niet grof zou uitvallen naar Geke. Hij kon immers niet kon tippen aan hun eigen horkerige gedrag. Daarom was het risico dat hij Geke krachtig opzij te schuiven nihil. Dat doet een zachtmoedig mens met een hart voor kinderen immers niet. En dat was nou precies het meest bedreigende aspect… Want stel je voor, dat het kind het leuk zou vinden als hij kwam. Zij gruwden al bij de gedachte.

Suiker… het verband met Geke?

Suiker of Geke… ofwel de dames hebben het expres gedaan ofwel het ontbeert hen totaal aan empathisch vermogen. Klaarblijkelijk konden zij zich niet inbeelden hoe het voor de bezoekende vader is, die een half jaar lang zijn kind niet heeft gezien.

Met of zonder suiker

Koffiegeleuter

Een op zichzelf onbenullige anekdote is wel kenmerkend voor een absurde situatie:

in die paar tientallen jaren, dat Zwartzaaddonor op bezoek kwam, was het hoogtepunt in een middagje afgezien: een voortreffelijk kop koffie uit handen van Twee. In al die jaren is het Twee nooit gelukt om te onthouden, dat hij suiker in de koffie had. Dus dat werd iedere keer opnieuw weer een complete speurtocht naar suiker als hij zo'n kop bittere drank kreeg…

Onbelangrijk?

Juist zulke op zichzelf onbelangrijke voorvallen illustreren door hun simpelheid helder, dat de dames eigenlijk volstrekt niet luisterden of opletten over wat hij te vertellen had. Ook dit wetenswaardigheidje is het waard eventjes te worden opgevoerd.

Het getuigt namelijk van een volstrekte desinteresse in en verachting voor de gast. Hoeveel inspanning is nou het onthouden van wel of geen suiker in de koffie?

Nog een kind als instrument ingezet:

Kindgemist doel  (Kind Madjan als wapen) pag. 16B